Afhængighedsskabende medicin

Afhængighedsskabende medicin er ifølge Sundhedsstyrelsen

  • Morfin og morfinlignende midler som f.eks. Dolol, Tramadol, Oxycontin og Oxynorm
  • Benzodiazepiner (beroligende medicin) og lignende stoffer, inklusiv sovemedicin
  • Visse andre lægemidler med afhængigheds-/misbrugsrisiko, f.eks. ADHD-medicin

Receptfornyelse

Fornyelse af recepter på afhængighedsskabende medicin skal i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer altid ske ved personligt fremmøde og ikke ved telefon eller e-mail-konsultation. Hver 6. måned skal konsultationen foregå hos lægen.

Behandlingsplan

Når en patient er i behandling med afhængighedsskabende medicin skal der forelægge en behandlingsplan. I denne behandlingsplan skal der tages stilling til mål for behandlingen, den forventede behandlingsvarighed med tydelig slutdato og planlagt opfølgning. Formålet med behandlingsplanen er i videst muligt omfang at forhindre udvikling af tolerans, afhængighed og andre uønskede følgevirkninger.

Desuden skal behandlingsplanen sikre, at patienten ikke behandles med afhængighedsskabende medicin længere end højst nødvendigt.

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer bør langvarig behandling med benzodiazepiner/sovemedicin undgås, og ældre bør ikke behandles med benzodiazepiner/sovemedicin i mere end højst 2 uger.

Det skal med jævne mellemrum vurderes, om der stadig er indikation for behandlingen og lægen skal tilbyde patienten hjælp til at trappe ud af behandlingen.

Vær desuden opmærksom på, at afhængighedsskabende medicin kan medføre kørselsforbud.

Vi følger retningslinjerne

Hos Familielægerne Østerbro følger vi Sundhedsstyrelsens retningslinjer og som udgangspunkt udskriver vi kun mindste pakke af afhængighedsskabende medicin ved receptfornyelse.

Se Sundhedsstyrelsens information til patienter om afhængighedsskabende medicin: Vanedannende medicin skal tages med omtanke.